Om du tycker om att dricka öl och prova nya ölsorter kanske du någon gång har funderat på att brygga öl hemma. Här är det viktigt att ha rätt utrustning och ingredienser, där du kan göra allt från grunden själv eller utgå från ett kit du köper hem. Hembryggt öl är en perfekt julklapp eller födelsedagspresent.
Hos Köksbryggeriet hittar du färdiga kit för att enkelt brygga öl hemma, och recept som utformats tillsammans med de bästa bryggerierna i Sverige. När du använder färska råvaror och tydliga instruktioner är det svårt att misslyckas. Här kan du välja mellan flera ölbryggarkit i olika storlekar, beroende på hur mycket öl du vill framställa.
Gammal ölkonst
Människan har druckit öl i årtusenden och en teori säger att spannmål i första hand odlades för att brygga öl, inte för att baka bröd. Öl framställdes bland annat av de gamla sumererna, vilket har lett forskare att studera kilskrifter för att hitta sumerernas metoder och recept för ölbryggning. Experiment har utförts vid Oriental Institute vid Chicagos universitet med målet att återskapa sumerernas öl. Här användes kornbröd istället för jäst och jäsningen av ölet gjordes i kärl framställda av lera.
Regler för hemmatillverkning av öl
Sprit är förbjudet att tillverka hemma, men däremot får du brygga folköl, starköl, vin och andra sorters jästa alkoholdrycker hemma för eget behov. Om du ska framställa folköl, starköl, vin och andra alkoholdrycker som näringsidkare behöver du vara godkänd som upplagshavare via Skatteverket.
Tillverkning av öl – så går det till
Öl framställs på vatten, jäst och olika stärkelsebaserade ingredienser. Det går att brygga öl på olika sädeskorn som vete, humle, majs och ris. Dessutom kan du lägga till en stor variation av kryddor för att skapa en distinkt smak. Ölbryggerier brukar framställa flera sorters öl, med variation i smak och framställning. Mikrobryggerier tar ut svängarna mer och vågar prova originella kryddningar, med frukt, godis och andra fantasifulla idéer.
Ren utrustning
När du ska börja brygga öl hemma behöver du först se till så att din utrustning är ren och fri från smuts. Du kan rengöra din utrustning med ett rengöringsmedel utan parfym. Därefter kommer mäskningen.
- Malt innehåller stärkelse som vid mäskningen omvandlas till socker.
- Mäskningen sker genom att du blandar tre liter vatten för varje kilo malt.
- Blandningens temperatur ska ligga på 67 grader i en timme.
- När proceduren är klar har du skapat en söt vätska som också kallas för vört.
Mäskningen kan utföras i en gryta du sätter på spisen eller i en kylbox. Om du använder en kylbox är det lättare att hålla värmen i mäsken.
Lakning och kok
Nästa steg i ölframställningen är lakningen. Då ska vörten sakta hällas med hett vatten på cirka 80 grader, detta sker för att skölja ur sockret. När lakningen är klar kan du hälla över vörten till kokkärlet. Vörten ska kokas kraftigt under minst en timme. Du bör inte använda lock, ett illasmakande ämne vid namn DMS behöver ångas bort ur vätskan. När du kokar vörten kan du tillsätta humle. Denna ingrediens ger arom och smak till ölet. Vörten ska sedan kylas ner och jäsas. Sist av allt tappas ölen upp på flaskor och socker tillsätts för att skapa kolsyra.